Freestyle nasi goreng

Tales of a Rice Queen-part 1

Het zal zeker ruim 10 jaar zijn geweest dat ik hooguit 4 keer per jaar rijst heb gegeten. Zo lang vermijd ik al granen, rijst, pasta en aardappelen. Inmiddels geef ik mezelf wat meer ruimte en mensen, wat ben ik blij!

Rijst

Ik ben opgegroeid met rijst, mijn favoriete gerecht blijft witte rijst met een dal van gele linzen en schapenvlees in een masalasaus. Desalniettemin had ik geen moeite met het stoppen van rijst eten. Als je eenmaal op jezelf gaat wonen en zelf gaat koken, tja, dan kan je dit soort keuzes gemakkelijker maken dan wanneer moeders kookt. Zo heb ik veel geëxperimenteerd met koolhydraatarme gerechten.

Sporten

Nu moet ik er wel bij vertellen dat ik sinds 2014 weer sport. Dat heb ik ruim 10 jaar kunnen uitstellen...Op gegeven moment kreeg ik last van stijve spieren en had ik last van pijn als ik niet bewoog. Het bezoek aan mijn fysiotherapeut was een keerpunt. Hij raadde me aan te gaan sporten . Zo belande ik, na ruim 10 jaar, weer in de sportschool. Bijna 2 jaar heb ik enkel cardio gedaan. Later kwam daar krachttraining bij en inmiddels richt ik me voornamelijk op krachttraining met minimale cardio. Als je naar de sportschool gaat, en ik zeg met nadruk ALS, ga dan met een doel en er moet sprake zijn van progressie. Progressie wil zeggen dat je opbouwt, dus beginnen met cardio, vervolgens core-training, het verstevigen van de romp en het gebied rondom de heupen en dan kan je aan de slag met de gewichten. Als je mijn blogpost over nuchter sporten hebt gelezen, dan zul je wel begrijpen dat ik er niet aan ontkom (klik op 'nuchter sporten' voor de blogpost).

Energiebronnen bij sporten

Met toenemende mate van fysieke inspanning verandert het lichaam van energiebronnen. Zo ben je met krachttraining meer afhankelijk van de spierglycogeenvoorraden dan van de lichaamsvetvoorraden. Oftewel je moet wat koolhydraten eten voorafgaande aan de krachttraining en nog meer na de krachttraining. Het probleem deed zich aldus voor: welke koolhydraten?

 

Evolutionaire geneeskunde

Als orthomoleculair therapeut en GOK-kende diëtist (klik op 'GOK' voor meer informatie) werk ik vanuit de evolutionaire geneeskunde en werk ik met koolhydraatbeperking. Vanuit de evolutionaire geneeskunde zijn granen, aardappelen en pasta uit den boze. Dit heeft alles te maken met de zogeheten antinutriënten die in granen, aardappelen en pasta zitten. Uiteraard is dit voer voor een andere blogpost, maar ik zet het nu even neer.

GOK-dieet

Gelukkig biedt het GOK-dieet wat meer ruimte. 1 Keer per dag is er ruimte voor een koolhydraatrijke maaltijd, ideaal voor de recreatieve sporter zoals ik (Klik hier voor meer info). Natuurlijk vermeld ik 'recreatief" bij het woord sporter. Ik ga niet voor de lol naar de sportschool. Het biedt lichamelijke baat en ik heb de afgelopen jaren veel praktijkkennis opgedaan op het gebied van verschillende mate van beweging en gezondheid en welzijn. Terug naar de koolhydraten. Als ik een bron van koolhydraten zou moeten kiezen, dan moest ik een keuze maken. Na veel gepeins en experiment heb ik gekozen voor rijst. Van alle koolhydraten is rijst de minst slechte van alle koolhydraten. Tenminste op het gebied van antinutriënten. Zoals eerder vermeld zal dit in een andere post worden toegelicht.  Na een sessie met gewichten is er schade aan de spieren en is het immuunsysteem actief. De schade aan spieren is een stressor voor spieropbouw en daarvoor vraagt het lichaam eiwitten en rust. Het immuunsysteem dat reageert op de stress van de krachttraining vraagt om glucose, afkomstig uit koolhydraten. Verder zullen de spierglycogeenvoorraden geleegd zijn en dienen derhalve weer aangevuld te worden. En dat gaat met koolhydraten. Als je geen koolhydraatrijke maaltijden zou eten wanneer je krachttraining doet, dan zou het lichaam de spieren aanspreken voor energie, ondanks een eiwitverrijkt dieet. De koolhydraatbeperking die ik me de afgelopen jaren heb opgelegd, die zou progressie in de sportschool in de weg staan en waarschijnlijk zelfs mijn koolhydraatstofwisseling benadelen.

Oke, nu genoeg over sporten, wat ga ik doen met rijst? In deze serie over gerechten met rijst begin ik met gebakken rijst, oftewel nasi goreng. Door toevoeging van bloemkool verminder je de hoeveelheid rijst en vergroot je het volume. Bloemkool is een serieuze optie om rijst (gedeeltelijk) te vervangen. Ik noem het aanvullen...  

Benodigdheden (voor 2 personen):

100 gram rijst

250 gram bloemkool

Prei, in dunne ringen gesneden

6 tenen knoflook

6 eieren

1 pakje nasi goreng kruidenmix/boemboe

10 milliliter olijfolie (voor vrouwen), 30 milliliter olijfolie (voor mannen)

Peterselie, ter garnering

Bereiding:

Stoom de gewassen rijst ruim 30 minuten in 100 milliliter water. Doe de bloemkool in een hakmachine en maal het fijn, totdat je korrels overhoudt. Stoom de bloemkoolkorrels ruim 20 minuten. Dan kan je de eieren roerbakken in een ruime pan zonder olie. Zodra je de pan gaat verhitten kun je de eieren losbreken en toevoegen. Draai de energiebron uit zodra de eieren beginnen te stollen. Roerbak verder plaats de eieren in een schaal en laat ze staan. Vervolgens veeg je de pan schoon, voeg je de olijfolie toe, voeg de prei toe en roerbak deze 7 a 8 minuten. Voeg de knoflook toe en roerbak deze nog een paar minuten. Nu kan de boemboe erbij, en bak deze los. Boemboe is een natte kruidenmix en dient los gebakken te worden om de smaken te doen loskomen. Voeg vervolgens de rijst en bloemkool toe en meng alles goed door mekaar. Ter garnering kan je de peterselie toevoegen. Als je alles goed voorbereid, is het een kwestie van 15 minuten achter de pannen staan. Het stomen van de rijst en bloemkool kan je een dag van tevoren doen.