Tijd voor een update!
Sinds september 2019 heb ik niks meer gepost, dus bij deze. In september 2019 ben ik begonnen aan de onderzoeksmaster aan het AMC. Als afsluiting van mijn master Evidence Based Practice in HealthCare schrijf ik inmiddels mijn masterthesis. Deze speelt zich af in het kader van de landelijke campagne Samen Beslissen.
Waarom deze master?
Reeds vanaf mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut werd ik getriggerd door allerhande onderzoeksvragen. Ten eerste heb ik de behandelrichtlijnen onderzocht van de orthomoleculaire therapie. Vervolgens ben ik steeds grotere onderzoeksvragen gaan opstellen en beantwoorden. Dit culmineerde eind 2018 in mijn eerste boek ‘Paradigmashifts in de (gezondheids)wetenschappen. Toen wist het zeker, ik moet de onderzoeksmaster aan het AMC gaan doen. Ik had teveel vragen over gezondheid en ik liep vast in het wetenschappelijk literatuuronderzoek.
Een bijzondere en pittige master.
Ik heb elke module als leerzaam en zelfs leuk ervaren. Deze master leidt je op tot klinisch onderzoeker; dat wil zeggen, je bent in staat om wetenschappelijk onderzoek op te zetten, uit te voeren en te evalueren.
En dat is precies wat ik miste, het begrip van wetenschappelijk onderzoek.
De afsluiting: de thesis
Voor mijn thesis ben ik aangesloten bij de onderzoeksgroep van Dirk Ubbink; hoogleraar Evidence Based Medicine (EBM) en Shared Decision Making (SDM). SDM sluit bijzonder mooi aan op de praktijk van EBM. Ik durf zelfs te stellen dat ze eigenlijk hetzelfde zijn. Als behandelaar stel je de beste en meest recente medisch-wetenschappelijke onderzoeksresultaten in dienst van de wensen en voorkeuren van de client. Vaak ligt bij EBM de nadruk op evidence en deze vertaalbaar maken naar de client. Dat is heel mooi. En het is nog mooier rekening te houden met wat de client wilt. En dat continuüm tussen behandelaar en client, dat is SDM.
Voor mijn onderzoek richt ik me op de ontwikkeling van een vragenlijst om de kennis van SDM te meten bij patiënten en bezoekers van het AMC. Er is een vermoeden dat patiënten tot nu toe SDM verwarren met tevredenheid over de behandeling. Nu is dat wel een indirecte vorm van SDM, maar het is een andere interpretatie.
De vragenlijst die ik ontwikkel gaat kijken naar wat mensen nou echt weten van samen beslissen. Het ontwikkelen en valideren van een vragenlijst valt onder de klinimetrie. Klinimetrie is het vakgebied dat zich bezighoudt met :
het ontwikkelen van methoden om de meeteigenschappen van meetinstrumenten te evalueren;
het toepassen van deze methoden bij de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten en evaluatie van bestaande meetinstrumenten met als doel
de kwaliteit van meetinstrumenten en metingen te verbeteren.
De keuze van goede meetinstrumenten is een essentieel onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek in de gezondheidszorg.