De vraag is natuurlijk: zou ik het ook gedaan hebben als ik vooraf geweten zou hebben hoe lang het zou duren?
Met nog drie dagen te gaan sloot ik afgelopen donderdag aan in de meterslange rij aan de rue de Rivoli in Parijs. Voor de tentoonstelling in het Musée des Arts et Decoratifs over het 70 jarig bestaan van het Franse modehuis Christian Dior. Deze liep namelijk tot 7 januari, en ik wist dat ik spijt zou krijgen als ik niet zou zijn gegaan. Waar ik alleen geen rekening mee had gehouden was die lange rij. Ook toen een van de suppoosten vertelde dat de gemiddelde wachttijd 6 uren zou bedragen bleef ik stoïcijns staan. In de veronderstelling dat het wel mee zou vallen. Dat het maximaal drie uren zou kunnen duren...
Wachttijd 6 uur
Vervolgens heb ik 6,5 uur in de rij gestaan. Ik heb weer en wind getrotseerd bij het Louvre en de Tuilleriën, flinke regenbuien op de rue de Rivoli, niet gegeten, niet gedronken en niet geplast. Daarnaast heb ik praktisch geen woord gewisseld met de mensen voor en achter me in de rij. Ik was alleen maar gefocust op binnenkomen. En mensen, wat duurde dat lang. Er waren momenten dat ik het te koud kreeg, dat m’n benen zo erg trilden dat ik niet meer stil kon staan. Want dat is wat je doet, heel erg lang stilstaan.
Eenmaal binnen (18.00) had ik ruim een half uur om de tentoonstelling te bekijken, want mijn vlucht zou om 20.50 weer vertrekken. Enerzijds jammer, want de tentoonstelling was echt te mooi voor woorden. Anderzijds was dat niet jammer, er waren gewoon teveel mensen binnen.
De New Look
Christian Dior behoort met Chanel en Givenchy tot de oudste modehuizen ter wereld. De doorbraak van Dior kwam met zijn eerste collectie in 1947. Dior presenteerde de ‘ligne Corolle’, oftewel de ‘New Look’, zoals de hoofredactrice van de Amerikaanse Harper’s Bazar Carmel Snow deze omschreef. De New Look was een revolutie voor het vrouwelijke silhouet, na het meer hoekige silhouet en schaarste aan stoffen na de Tweede Wereldoorlog.
Wat weinigen weten is dat Christian Dior aan zware depressies leed. Hij overleed in 1957 aan een hartaanval.
Het huis van Dior heeft inmiddels 4 mannelijke hoofdontwerpers gehad, waarvan een Italiaan, een Engelsman en een Belg. Het huis heeft sinds 2016 een vrouwelijke hoofdontwerper, Maria Grazia Chiuri.
Doorzettingsvermogen
Wat dit verhaal betekent? Commitment en doorzettingsvermogen.
Je hebt een doel en je gaat ervoor. Afwijken is geen optie. Voor mij was het ook een test van hoe ver kan ik gaan. Tegelijkertijd zag ik het als een vorm van gezichtsverlies om na uren in de rij gestaan te hebben, de rij weer te verlaten. Zo heb ik zeker 10 mensen voor mij de rij zien verlaten. En wat ben ik blij dat ik het heb volgehouden! Het is tot zover de mooiste en beste ingerichte modetentoonstelling ooit. Zodra ik binnen was vergat ik de wachttijd van 6,5 uren.
Januari is een maand vol met nieuwe en goede voornemens. Stel realistische doelen, stel ze bij waar nodig, roep eventueel hulp in, en zet vooral door. Maar al te vaak denken we te gemakkelijk aan het eindresultaat, zonder na te denken over de moeite die je ervoor moet doen. Denk goed na over wat je wilt bereiken en wat je er voor over hebt. Kan je omgeving meewerken? Kan je het aan? Past het wel bij je? Even een opsomming van relevante vragen. Stoppen met roken heeft geen zin als je niet gemotiveerd bent. Afvallen heeft geen nut als je niet op de lange termijn wilt veranderen.
De spiegel: j'adore
Je kan het ook vanuit een ander perspectief bekijken: waardeer wat je nu hebt.
Kijk goed in de spiegel en vraag jezelf:
Houd ik wel van mezelf?